Istoric

Proprietatea care este acum Centrul şi Clubul Sportiv Lamont pentru persoane cu dizabilităţi fizice a fost fondată în 1999 de către Sally Wood-Lamont.  

Sally Wood-Lamont s-a stabilit la Cluj-Napoca, România în decembrie 1993. Anterior bibliotecar principal la Universitatea din Edinburgh, ea a venit pe durata unui concediu sabatic ca bibliotecar consultant la Biblioteca Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj. A publicat peste 25 de articole ştiinţifice, a participat şi a prezentat lucrări la numeroase conferinţe internaţionale, este redactor şef al Journal of the European Association of Health and Information Libraries şi redactor pentru limba engleză a patru reviste medicale internaţionale din România, precum şi coordonatorul unor proiecte internaţionale ca SCROLL (Scotland Romania Language Link), care trimite anual studenţi din universităţile scoţiene pentru taberele şcolare de vară din România. În 1995, i s-a acordat distincţia "International Librarian of the Year" de către British Library Association; în 1996, a primit gradul de Fellowship of the British Library Association, iar în 1999 i s-a acordat un titlu onorific din partea Universităţii din Edinburgh pentru activitatea desfăşurată în România.

 

În data de 29 octombrie 2002, Sally a primit ordinul The Most Excellent Order of the British Empire (MBE) din partea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham, pentru "servicii aduse tinerilor şi persoanelor cu dizabilităţi din România".

 

 

În 1999, Sally  a fondat Centrul şi Clubul Sportiv Lamont pentru persoane cu dizabilităţi fizice. Fonduri suplimentare pentru renovarea completă necesară accesibilizării Centrului au fost obţinute de la Ambasada Britanică, Biserica Scoţiei, unchiul lui Sally, regretatul Donald Lamont, şi alţi donatori individuali. Centrul dispune de două săli cu destinaţii multiple, o sală de sport şi una de calculatoare, o bucătărie, o toaletă accesibilă şi săli de duşuri. Centrul a fost conceput ca un loc de formare şi muncă, unde tinerii adulţi cu dizabilităţi fizice să-şi poată însuşi abilităţi de lucru şi sportive care să le permită integrarea socială. A fost salutat ca fiind primul de acest tip din România. De la începuturile sale, Centrul Lamont s-a situat în fruntea mişcării pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi din România. Centrul Lamont a devenit de asemenea un actor cheie în promovarea dialogului şi colaborării dintre organizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi din România în scopul de a consolida capacitatea lor de acţiune pentru ameliorarea situaţiei persoanelor cu dizabilităţi şi a contribui la dezvoltarea mişcării în favoarea acestora pe întreg teritoriul ţării. Centrul nu este dedicat doar formării de competenţe profesionale, ci şi găsirii de locuri de muncă. Din 2001, sportul paralimpic a devenit parte integrantă a programului Centrului Lamont, îmbogăţind nu doar viaţa celor 50 de membri actuali ai echipei sportive, dar şi contribuind la promovarea sportului paralimpic în România. Echipa a evoluat de la participarea la competiţii locale la participări internaţionale peste tot în lume, incluzând prima calificare a trei dintre membrii săi pentru Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012.